Aktuality pro rok 2024

Zastupitelé na svém říjnovém zasedání schválili změnu názvu Pečovatelské služby města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav na Sociální služby města Brandýs nad Labem Stará Boleslav. Nešlo ale o pouhé přejmenování, tato příspěvková organizace rok od roku rozšiřuje a zkvalitňuje své služby a dosavadní název již tuto širokou škálu nedokázal pojmout. O novinkách informuje ředitelka Sociálních služeb Hana Jarská.

V roce 2024 spustíme novou sociální službu, a to konkrétně terénní odlehčovací službu. Provozovat ji budeme v podobném režimu, jako je stávající pečovatelská služba, jen s tím rozdílem, že odlehčovací služba bude mít 24hodinový režim. Znamená to, že budeme moci službu poskytovat uživatelům v době od 22:00 do 7:00, kdy není k dispozici pečovatelská služba.

Odlehčovací služba je určena lidem, kteří nejsou schopni se postarat sami o sebe,

stará se o ně pečující osoba, a ta potřebuje v nějakém časovém úseku oddech a odpočinek. Terénní odlehčovací služba se poskytuje v domácím prostředí uživatele. Podléhá registraci na Středočeském kraji a podmínkou je schválení a zařazení do sítě poskytovatelů sociálních služeb. Prvním krokem je samozřejmě podpora města tuto službu zajišťovat. S rozšířením služeb vznikl i logický požadavek na změnu názvu příspěvkové organizace města z Pečovatelská služba města na Sociální služby města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

Další novinkou pro rok 2024 je doplňková služba pro rodinu a domácnost. Službu budeme zajišťovat u osob, které nejsou v nepříznivé sociální situaci, a tudíž nejsou uživateli sociální služby, ale potřebují s něčím pomoci. Jedná se především o úklidy a nákupy.

Naše doplňková služba SENIOR TAXI byla v letošním roce rozšířena o další auto. Pro rok 2024 s tímto autem dále počítáme, samozřejmě opět za souhlasu a podpory města.

Naše další vize a meta je do budoucna zajistit provoz denního stacionáře. Pod vedením města se vyhlíží vhodné prostory, realizují se kroky k rekonstrukci vhodného objektu, ale to si nechám jako překvapení pro příště.

 

Bc. Hana Jarská, DiS.,MBA, ředitelka Sociálních služeb města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav